• Bel met MediPreventiePersoonlijk en deskundig advies
  • Leverbelofte van MediPreventieVoor 16 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 99 euroGratis verzending vanaf €99,-
MediPreventie [email protected] +31 (0)74-2911110
4.7 17742
0 Winkelwagen
0

Een korte uitleg over kinesiotape

Al enige jaren zie je bij sportevenementen zoals de olympische spelen of bij marathons sporters met gekleurde stukken tape op hun lichaam lopen. Kinesiotape zou niet alleen sporters kunnen helpen, maar kent brede toepassingen in de medische wereld. Wat is het, hoe werkt het en hoe gebruik je het?

Wat is kinesiotape?

Kinesiotape is de commerciële naam van de elastisch therapeutische tape die eind jaren ‘70 is ontwikkeld door de Japanner Kenzo Kase. De naam wordt echter algemeen gebruikt. De tape is een gepatenteerde combinatie van katoen en nylon met een waterafstotende kleeflaag. Begin jaren ‘80 werd de tape commercieel beschikbaar buiten de kliniek van Kase. De doorbraak bij het grote publiek kwam bij de Olympische Spelen van 2008 en 2012, toen enkele sporters daar kinesio tape gebruikten.

Kinesiotape verschilt van de normale sporttape doordat het rekbaar is tot 140%. Dit is vergelijkbaar met de huid, waardoor er vrij bewogen kan worden en spieren niet worden vastgezet. Nadat de tape is uitgerekt kan deze weer krimpen tot zijn originele lengte. In plaats van het beperken van bewegingsruimte zoals bij normale sporttape kunnen hierdoor alle bewegingen worden uitgevoerd. Het doel van de tape is voornamelijk om zwakke spieren of zones te ondersteunen.

Hoe werkt kinesiotape?

Wanneer kinesiotape op de juiste manier wordt aangebracht creëert het een microscopisch kleine ruimte tussen de bovenste huidlagen en de spieren. Hierdoor zou de druk in de lymfevaten verlagen en de doorstroom van de lymfe vloeistoffen verbeteren. Als gevolg hiervan kunnen kneuzingen sneller herstellen. Bovendien ontstaat er minder druk op zenuwreceptoren, zodat de informatie vanuit deze receptoren aangepast wordt. Op deze manier kan het lichaam op een normalere manier functioneren, zonder de gebruikelijke hindernissen bij het herstelproces.

Kinesiotape gebruiken

Door deze werking wordt kinesiotape bij uiteenlopende blessures en klachten gebruikt. Hierbij valt te denken aan het opbouwen van spierspanning, het verhelpen van een lymfoedeem, verbeteren van iemands houding of het corrigeren van bewegingspatronen. Dat laatste heeft vooral te maken met een verbeterde proprioceptie (zelfwaarneming) van gewrichten en ledematen wanneer kinesiotape wordt gebruikt.

Door dit soort uiteenlopende toepassingen wordt het wereldwijd door allerlei medisch specialisten gebruikt, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, chiropractors, artsen, manueel therapeuten en verplegers.

meld u aan
Op dehoogteblijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief
Facebook Twitter Google+